بررسی گستره حکم فسخ نکاح در دفاع از حقوق زنان (در مورد الحاق بیماری های نوظهور جسمی به بیماری های جسمی موجود در روایات)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

چکیده

در روایات و به تبع آن فقه از بیماری های جسمی همچون نابینایی و لنگی سخن می گوید که در صورت وجود آنها در زوجه، زوج حق فسخ خواهد داشت. امروزه بروز بیماری هایی با شدت و پیامدهای دردناک تر، این سؤال را در ذهن ایجاد می کند که وقتی شارع اجازه فسخ نکاح را در بیماری های ابتدایی موجود در عصر تشریع داده است، آیا نسبت به بیماری های نوظهوری که پرمخاطره تر و گاه غیر درمان پذیر است، اجازه فسخ نمی دهد؟ آیا ذکر این بیماری ها در روایات از باب تمثیل است و یا از باب حصر؟ در راستای پاسخ به این سؤالات، با تتبع در روایات و یافتن ملاک و دلیل حق ایجاد فسخ برای زوج، می توان به ضوابطی دست یافت که با تنقیح مناط از آنها به نظر می رسد: مشروعیت حق فسخ نکاح از نظر فقهی مورد تایید قرار می گیرد؛ ولی تاکید اسلام مبنی بر حفظ کیان خانواده و عدم متلاشی شدن آن به علاوه حفظ شخصیت و کرامت انسانی زن و دفاع از حقوق وی این مساله را با تشکیک روبه رو می سازد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Examining the scope of marriage annulment in defense of women's rights (about the addition of emerging physical diseases to existing physical diseases in hadiths)

چکیده [English]

In the hadiths and according to it, jurisprudence talks about physical diseases such as blindness and lameness, if they exist in the wife, the husband has the right to terminate the marriage. Today, the occurrence of diseases with more severity and painful consequences raises the question in the mind that when the Shari'ah has allowed the dissolution of marriage in basic diseases existing in the age of legislation, is it more dangerous and sometimes incurable than emerging diseases? Acceptable, does not allow cancellation?

کلیدواژه‌ها [English]

  • termination
  • the blind
  • lame